maandag 24 maart 2014

Vierkant puzzelblok bij Lespakket

Vorige week verscheen op lespakket.net een review over ons vierkante puzzelblok. Een leuk stuk over hoe je het vierkante puzzelblok in de (kleuter) klas kan gebruiken en vol ideeën hoe het puzzelblok naast gewoon heel leuk zijn ook nog leerzamer kan worden. Lees mee en bedenk hoe jij het puzzelblok zou willen gebruiken!

Review: Houtspel – vierkant puzzelblok van Grimm’s

Al sinds het kijkje in de klas van Rianne was ik verliefd op, tsja, eigenlijk alles watHoutspel verkoopt. Ik heb altijd al een zwak gehad voor houten speelgoed, en het bladeren door de site van Houtspel is dan ook een feestje. Toen ik hoorde dat ik een review mocht schrijven, sprong ik dan ook een gat in de lucht! Ik ontving hetvierkant puzzelblok met voorbeeldenboekje, en zal je vertellen wat ik er van vind.

Wat is het vierkant puzzelblok?

Het vierkant puzzelblok bestaat uit een houten doos met houten blokken in drie verschillende vormen en verschillende kleuren. Drie blokken vormen samen steeds een vierkant in drie verschillende tinten van een kleur: rood, blauw, groen en geel. Het hout is gekleurd, niet glad gelakt, dus de natuurlijke ruwe textuur van het hout blijft behouden. De blokken zijn allemaal afgerond, zodat er geen scherpe hoeken zijn.
Het voorbeeldenboekje bevat verschillende afbeeldingen van puzzels, zowel in de doos als driedimensionaal. Er is geen opbouw in moeilijkheid, de opdrachten staan door elkaar. Het boekje heeft een handzaam formaat. Als ik dit materiaal in de klas zou gebruiken, zou ik de bladzijden lossnijden en apart lamineren. Zo weet je zeker dat alle voorbeelden goed blijven, en kun je afwisselen met verschillende opdrachten.

Wat kan een kind met de puzzelblokken?

Als je geen voorbeeldenboekje gebruikt, kunnen de kinderen natuurlijk lekker vrij puzzelen en bouwen. Ze kunnen hierbij zelf kiezen of ze de doos wel of niet gebruiken. De doos geeft veiligheid en een vast kader: de puzzelblokken moeten op een bepaalde manier in de doos gelegd worden om alles te laten passen. Dit maakt het zowel moeilijk als makkelijk!
Vrij puzzelen en bouwen kan zowel twee- als drie-dimensionaal. De kinderen kunnen blokken op elkaar stapelen (hee, zo is het net het dak van een huis!) en ontdekken hoe de vormen in elkaar passen. Tip: maak eens foto’s van een bouwwerk, en laat anderen dat nabouwen. Ook kan het leuk zijn kinderen te vragen hun bouwwerk na te tekenen.
Zoals gezegd bevat het voorbeeldenboekje opdrachten die wisselen in moeilijkheid. De veilige opdrachten zijn de opdrachten die in de doos passen. Geef de kinderen eerst deze opdrachten, en laat ze daarna de andere opdrachten proberen. De drie-dimensionale opdrachten zijn soms best lastig, vooral omdat de foto de achterkant van het bouwwerk niet laat zien. Dit houdt in dat niet alle blokken te zien zijn! De puzzels die de vorm van een rechthoekige doos hebben, mogen geen gaten en uitsteeksels bevatten. Ook voor oudere kinderen is dit een leuke uitdaging!
De puzzels zijn goed in tweetallen te maken. Vooral bij de drie-dimensionale puzzels is het soms handig als één kind de blokken vasthoudt, terwijl het andere kind een blok op zijn plaats schuift. Bovendien kunnen kinderen met elkaar bespreken welk blok nu waar moet komen. 

Eindoordeel

Ik was al een fan van houten speelgoed, en dat mijn kinderen zich op deze puzzel stortten in plaats van op ander speelgoed, is voor mij een plus. Ik vond het ook mooi te zien dat de oudste twee zich echt vastbeten in de puzzels: ze wilden per sé de oplossing vinden, en wilden daarna nog meer moeilijke puzzels maken. Vrij bouwen deden ze vrijwel niet, dit heeft vooral te maken met de manier van aanbieden. Ik bood de puzzel aan in de doos, en met het voorbeeldenboekje, dan blijft het natuurlijk vooral een puzzel. Pas toen ik vroeg wat we er nog meer mee zouden kunnen, werden er wat bouwwerken uitgeprobeerd.
Al met al blijft het veelzijdig materiaal, dat duurzaam en natuurlijk is. De moeilijke puzzels zullen voor slimme kinderen een uitdaging zijn, de in-de-doos-puzzels zijn voor kleuters goed te doen. Tip: wanneer kinderen een oplossing in de doos vinden die nog niet in het boekje staat, kunnen ze die op een vel met hokjes zelf intekenen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten